Welcome to Devolli Net

19 Likes Comment

Tourism Welcome to DEVOLL, ALBANIA
Albanian-English

Devolli,një vend i begatë e turistik ne Shqipëri

Treva ,lugina e Devollit,me lumin me të njëjtin emër, që e përshkon këtë fushë të begatë rafshanaltë, ndodhet në jugëlindje të Shqipërisë.
Rrethi Devoll , përfshihet në qarkun e Korçës,duke u kufizuar me fushën e saj në perëndim malin e Moravës, të Gramazozit,ndër malet më të larta të vendit,ku buron lumi,në veri me Malin e Thatë dhe në lindje me kodrat e Tretsenikut,në kufi me shtetin Grek dhe një pjesë me Rep.Maqedoninë,në liqenin e Prespes të Vogël,ku ndahen kufijte e tre shteteve.
Eshtë e një trevë autoktone,etnike, shqiptare me një histori të lashtë para Ilire,gjurmët e së cilës dëshmojnë të gjalla në Shpellën e Trenit,një vend arkeologjik e turistik ne Devoll. Eshtë e banuar me një popullsi të dendur me rreth dyzetepesë fshatra të mëdhenj me tradita të shquara kulturore që e rrethojnë fushën anembanë si një gjerdan ruazash nusërie midis tyre,lugina hapet nga fusha e Korces, me gryken e Cangonjit ,Progri ,Rakicka Bitincka,Verniku fshat minoritar maqedonas,Vishocica, Babani,Vranishti ,Piluri,Hocishti ,Cipani, Zicishti ,Suli ,Poloska, Bracanj,Dobranj ,Poncara, Menkulasi,Suli,Mirasi,Vidohova ,Areza ,Sinica,Qyteza dhe mbaron me Dardhen turistike e të tjere dhe me qytetin e Bilishiti,qendra admintrative dhe ekonomike,një ndër qytetet më të bukur të rindëtruar te Shqiperisë,me lagje e vila të reja të stilit europian, i ngritur mbi strukturën e vjetër të qytetit,me ndërtersat karakteristike,me shëtitore,lulishte,unazë të re,me rrugë e rrugica të kalldremta e të gjitha të asfaltuara ,të pastra e të qeta ,me avlli mbuluar me gjelbërim e lule.
Në lindje të së cilës është dogana e Kapështicës,një nga portalet më të mëdhaja të Shqiperisë që e lidh me Europën. Për tu theksuar,se një pjesë e tij ,Devolli i Sipërm,me reth 15 fshatra në lindje deri në qytetin e Kosturit,( Kastoria),ju aneksuan shtetin Grek,gjatë ndarje të kufijve nga fuqitë e mëdha europiane në vtiet 1913-20.
Banorët e saj trima,besnike,bujare e punetore te medhenj,”hard workes”, mjeshtra bujq nga më të zotët ,jo vetëm ne vend por dhe në botë.Eshtë e pasur me tradita të çmuara kulturore e shoqërore,pasuritë vlerat e tyre trashëgohen në gjeneratat e reja në vazhdimësi.
Prodhimet bujqësore si drithërat e bukës,patatja,misri,fasulja,e perimet e shumëllojshme si qepa e Mirasit e njohur në tërë vendin dhe për eksport, bashkë me pemët frutore si molla karakteristike,dardha,qershitë,arrat ,gështenjat,lajthitë qe kanë mbushur luginën me plantacione te reja, e te tjera dhe me një blegtori moderne,apo dhe në kultivimin e fermave të bleteve,e kanë bërë këtë vend famoz duke qenë një ndër hambarët kryesorë të Shqiperisë.Eshtë e pasur me burime natyrore e minerale të shumtë ,si hekur-nikeli ne Bitincke dhe rërën e qelqit në Ziçisht,e të tjera.
Devollinjtë e devolleshat janë mjeshta artizanë artista në punimin e drurit,të skalitjes së gurit,muratorë specialiste që ndertojne vila e kështjella në gjithë botën,robaqepsa e këpucar specialista,të qendisjes,të grepit, të punimit e thurjes së leshit,të qepjeve të perdeve e kortinave,të pellusheve,që sot shumica eksportohen e të tjera që bëjne bazën e bisnesve të sotëm e moderne ne Bilisht e nëpër fshatra.E veçantë është tradita në punimin e baltës të qeramikës,të poçerisë të Bradvicës te Grapshit që starton që në kohët e lashta,e në termat arkelogjike thirret me emrin, qeramika e Devollit .
Eshtë i degjuar për eksportimin ,jo vetëm të prodhimeve bujqësore e blegtorale e konservimin e tyre, të cilat zen ëvend të parë,por edhe për punimet artistike të drurit ,të mobiljeve karakteristike,të gurit,qelqit dhe të punimit të baltës,te poçerisë shtepiake e ajo artistike,në prodhimin e qepjen e gunave ,peliçeve e pellusheve,të punimit të leshit ,të fanellave të grepit e të hojave,..e të posteve të leshit ,të perdeve kortinkave famoze e shumë te kërkuara,të shavareve e të koceve.
Janë te shumta Baret,restorantet e motelet ,jo vetëm në qytetin e Bilishtit ,por në gjithe trevën,qe nga Dogana e Kapështices e gjatë rrugës autostradë për në Korçë, si dhe në pikat turistike të Dardhës,..të liqenit piktoresk të Prespës së Vogël, (gjoli i Trenit thirret nga banorët),Buzëliqenas e Shuec,..Rezervati i Cangonjit, vendi i shenjtë Inonishti ,e shumë kampinjgje në malin e Moravës.Eshtë me inters për vizitorët e turistet e huaj, Muzeu historik me pavionin e pasur arkeologjik, Qendra kulturore, Muzeu i Marigose ne Hoçisht,qëndistares të Flamurit te Pavarësisë, Muzeu i Dritero Agollit në vendlindje në Menkulas e tjerë.
Eshtë bër traditë e devollinjve që të mblidhen në festat popullore tashmë të dëgjuara në verë e në vjeshtë, duke erdhur emigrantë e megimtarët e shumë të huajt, si ajo e 7 Gushtit në Dembrave-Poloskë…,Sofra e këngeve e valleve popullore në Bilisht..,Dasma e molleve ne Cangonj..,sofra e Ankdotave dhe barcoletave ne Baban..,ne qershite Sellcat Bilisht,në Zallet Vishocicë,në sezionin e lajthive në Cipan,në Dardhe,Areze,Hocisht,Proger ,Vërnik,Sinice, e në shume fshatra te Devollit .
Një informacion më të madh vizitorët e huaj mund ta marin gojarisht nga banorët vendas e inteligjntë,te cilet flasin bukor gjuhët e huaja,si english,italisht ,greqisht e të tjera dhe janë tepër bujarë duke të ftuar për vizitë në shtëpitë e tyre,veç guidave dhe gazetave DEVOLLI qe del ne Tirane nga Ervehe Baruti,si dhe ato lokale BILISHTI dhe EORDE ( një emër i lashtë pellazg , i Devollit ) që drejtohen nga publiçisti i talentuar Kosta Nake, .. si edhe nëpërmjet internetit ,në websitet Devolli.net nga më të njohurit,Vishocica ,Bilishiti e të tjera.
Eshtë vendlindja e poetit kombëtar Dritero Agolli, Nderi i kombit,si dhe e poetëve të talentuar Skënder Rusi ,Qytetar Nderi i devollit,Sotir Andoni,Teodor Laco ,Petraq Zoto ,Merita (Bajraktari) Mccormack ,Thani Naqo,S. Demolli ,L.Xhuli, F.Pajo, S.Kodra,aktorja e Teatrit Kombetar Elida Topciu Janushi,kineastet dardhare, me pionierin e kinostudios shqiptare Endri Keko, hoçishtaret me IliaTerpini ,prograret Konomi, Fuat Memeli me dokumetaret per Devollin ,studjusi i aposionuar i Devollit,historianet Hysen Koçillari ,Fari Spaho,e të tjerë,duke u shquar për intelektualet e saj famozë ne Shqiperi në botë,qe nga vëllezërit Belushi, aktorët e Holliwodit , e me shkencëtarin më të ri ,Leonard Barolli në Japoni,e të tjere, në të gjitha fushat e dijes,të artit e të shkencës.Dëshmi janë shkollat e para shqipe që u hapen në këtë trevë, menjeherë pas asaj të Korçës.
Shquhen, si muzikantë, këngetarë të talentuar të seranatave e të iso popullore,valltarë profesioniste të devolliçes të dardhares me ansamblin e dëgjuar “Devolli”, ,instrumentistet mjeshta muzikante,kengetaret popullore Ali Kondi ,Shpresa Spaho, Kastrot Ago, Endri Fifo , Ana Goce e te tjere…Populli i kësaj krahine ka një histori të lavdishme të shkruar me gjak në qendresën ndaj pushtuesve të huaj e të shumtë,në lufterat shekullore per liri e për fitoren e demokracisë, me heronj e martirë e pavdekshem…
Devolli,me qytetin e Bilishtit është dhe një qendër tregëtare me rreth treqind bisnesse,ndërtimore,artizanale,ushqimore,artistike, e të tjera,dhe disa Banka dhe fillale të shumta të tyre.Prodhimet e bissneseve kooperojnë jo vetëm në vend ,por dhe me Europën.
Emigrantët e shumtë devollinj të larguar me familje për një jetë më të mirë,në Europë,Amerikë e Australi,nëpërmjet një pune e jete të vështirë e me mundime,po ia ngrenë më lart emrin dhe nderin Devollit dhe Shqiperisë ne Botë,dhe me kursimet e tyre,si nikoqirë të rallë, po ndihmojnë e po investojnë në vendlindje duke ia nderuar pamjen devollit,me ndërtimet e bissneset e reja..Pa dyshim një ndihmesë të madhe e konkrete japin organet e pushtetitt lokal,rethi ,veçanerisht Bashkia, me komunat, në të gjitha drejtimet e veçanërisht në mbajten paster te ambjenteve e të nje rendi e qetësi publike të qet ëe të sigurtë per banoret dhe turistët..
Nje kontribut me vlere ne evidentimin dhe pasurimin e vlerave e traditave kulturore artistike japin intelektualet ,mesuesit pensioniste ne Devoll,te cilet jane te pakursyer e per t’u admiruar.
Per me teper informacion mund të kontaktoni me anëtarët e shoqatave Devolli në Tiranë e me degët e saj në rrethe,ne Bilisht qe drejtohet nga poeti B.Gjoza e nëpër Botë, si New York,Boston ,Detroit,Cikago,Florida,Australi,Gjermani,Greqi,Kanada e të tjera,te cilat zhvillojnë aktivitete të shumta kulturore-artistke për trashëgimine e tyre në gjeneratat reja dhe hapjen e shkollave shqipe. E folura karakteristike e devollinjve është gjuha letrare shqipe pa huazime të fqinjeve, me dialektizmat përkëdhelëse devollite tepër të njohura e tërheqëse për bashkëbiseduesit..
Sot Devolli , në vitet e demokracisë është tjetërsuar,është shndëruar në një vend turistik me bukuritë natyrore dhe piktoreske nga dora e artë e devolliut dhe vizitorët e huaj e quqajnë,një Zvicër e vogël në Ballkan,nje perle e re e Shqiperisë.

Mirë se vini në Devoll !

(English)
Tourism:Devoll, ALBAIA-rich county wonderful people and tourist spot

Devoll valley, the river of the same name, which runs along this area of prosperous rafshanalte,located in southeast Albania
Devolli, included in Korca district, limited to its field weat Morava and Gramozi mountain, among the highest mountains in the country, where comes the river ,north mountin Mali of Thate , and east to the hills of Tretsenikut, bordering the Greek state and a part of Macedonia, in the small Prespa Lake, where the shared borders of the three jurisdictions.
It is a three autoktike Albanian with an ancient history before possessed, traces of which testify to live in the Cave Train, an archaeological site turistik.It is inhabited by a dense population of about and about forty-five large villages with rich cultural traditions of the surrounding area as a green field pearls necklace ,at the beginning with Cangonji, Progeri Vranishtin, Piluri, Rakicke, Bitibncka, Vernik village minoritar ,Vishocica ,Baban, Hocisht ,Cipan ,Poloska,Bracanj,Dobranj,Poncara,Menkulas,Suli,Qyteza,Sinica,Vidohova,Areza, and ends with Dardha mountain resort and another.
The town of Bilishiti, center admintrative and economic, one of the most beautiful cities rindëtruar Albania, neighborhood new european-style villas, built on the structure of the old city, with characteristic house, mall, park, new ring, with roadscobbled streets all paved, clean and quiet, with walls covered with greenery and flowers.
to the east of that which is customs Kapeshtices, a Mail Large portals connecting with Europen.Important be noted that some of his upper Devoll, with about fitteen villages ineast to the city of Kastoria, you annexed the Greek state during separation boundaries of the major European powers in vtet 1913-1920.
Its residents fisem brave, loyal, generous, and inteligent ,hard working, farmers masters, It’s know as “hard workes”, not just in the country but we bote.It is rich in valuable cultural and social traditions, their values ​​inherited generations in agricultural products such as cereals and bread, potatoes, corn, beans, vegetables like onions Mirasit, together with trees characteristic fruit like apples, pears, cherries, walnuts, chestnuts, hazelnuts and with a modern farming and cultivation of bees,have made this the famous place was one of the main storehouse of Albania.
They are rich natural resources of minerals such as iron-nickel and glass sand, and others.Also devollinjte devolleshat are known as the greatest artist artisan masters, wood working, paper stone mason spesialiste that have built villas and castles in the whole world, cane, as well as paper clay, ceramic,of pottery which starts at the time of historic,girles and women as robaqepse embroiderers, belongs to pellusheve, of curtains , which constitute basis of numerous bisneve today in all Devoll.Is listening for export, not only agricultural and livestock products of their conservation, which occupies the first ëvend but also artwork feature furniture wood, stone, glass and paper clay, pottery household it artistic, producing sewing gunave, fur of pellusheve, making the wool shirt legs hojave .. posts wool curtains kortinkave famously required, reeds kocev .
Are added to bars, restaurants and motels, not only in the city of Bilisht but all trevën, from Customs Kapështices long highway road to Korca, and resorts Dardha .. picturesque Lake small Prespa (Train gjoli called by the locals), Buzëliqenas Shuec .. Reservoir Cangonji, ..country holy Inonishti, many kampinjgje Mount Moravës.It is more interes for foreign tourists visitors historical museum with rich archaeological pavilion Cultural Center, the Museum of Marigose in Hoçisht, qëndistares Flag Independence,.. Museum Dritero Agolli home Menkulas and other.
It is the process of devollinjve tradition to gather at popular holidays already heard in the summer and in the autumn, are descended immigrants megimtarët many foreigners, like the 7 August in Dembrave-Poloska …, Sofra popular dance songs Bilisht .., Wedding apple we Cangonj .., meeting of Ankdotave and jokes in Baban .., cherries Selce Bilisht, water source of Vishocica, sezionin of hazelnuts chipsets, Dardhe , Areze, Hocisht, Proger, Vernik, Sinic , and in many villages Devoll.
Greater informatioen overseas visitors can receive orally by locals of inteligjntë, who speak bukor languages, as english, Italian, Greek and others, are incredibly generous guests to visit their homes, but guides and local gazetve Bilisht and Word (a name Ancient Pelasgians, Devollit) directed by talented publicist Kosta Nake, and through the internet, on websites Devolli.net of the most famous, and the Visocica, Bilishiti other.
It is the birthplace of national poet Dritero Agolli, Honor the nation,and of talented poets Skender Rusi hounorary citizen of Devoll, Merita (Bajraktari) Mccormack, Thani Naqo, L.Xhuli ,F.Pajo and others, and the historians Hysen Kocillari,Fari Spaho ,and others,being outstanding for its famously intellectuals in Albania in the world, since the Belushi brothers, actresses Holliwodit, new scientist Leonard Barolli in Japan, and others, wefields of knowledge, art and scientis.
They are first Albanian school opened in the area immediately after then Korca, albanian first school.Recognzed in the country as musicians, talented singer, seranatave iso folk, stars dancers devolliçes dardhares ensemble heard “Devolli” .The people of this region has a glorious history written in blood against foreign invaders numerous, for freedom and democracy.
Devolli, Bilisht city is also a commercial center with about three hundred bisnesse, construction, craft, food, art, and other, and some Bank and numerous fillale tyre. Produkcts of bissneseve cooperate not only in the country but with Europe.
Many immigrants devollinj moved the family to a better life in Europe, America and Australia, working through a difficult life with pain, I have lift up the name and honor Devollit and Albania in the world, and with savingsthem, as the host rare, are helping are investing in home honoring him Devoll appearance, with new bissneset construction .. No doubt a great help give concrete district local pushtetitt organs, particularly the municipality, municipalitiesin all directions, especially in clean held in facilities of a public tranquility and order safe and secure for residents and tourists ..
A valuable contribution in identifying and enriching cultural and artistic values ​​and traditions give intellectuals, retired teachers Devoll, who are generous and to be admired.
For more information You can contact members of the Organizations Devolli in Tirana with its branches in the districts, we Bilisht manned by B.Gjoza poet in the world, like New York, Boston, Detroit, Chicago, Florida, Australia, Germany, Greece,Canada and others, which hold many-Cultural activities artistke for their heritage and new generations albanian schools. The characteristic devollinjve Spoken language is English Literary without borrowings neighbors, dialektizmat caress devollian incredibly popular attraction for interlocutors ..
Today Devolli, democracy is alienated years, has been transformed into a tourist spot with natural beauty and scenic hand arts devolliut and foreign visitors the call name , a small Switzerland in the Balkans, a new oyster mail of Albania .

Welcome to Devoll, Albania.

Kalana,Luan

Ju mund të dëshironi

Rreth Autorit: Devolli Net

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *