Qyteti i Korçës nuk ekzistonte në kohën e Muzakajve, vendi quhej Devoll i Madh

18 Likes Comment

Qyteti i Korçës nuk ekzistonte në kohën e Muzakajve, vendi quhej Devoll i Madh

Vepror Hasani

Deri para ardhjes së Mirahorit, as Korça dhe as krahina e Korçës nuk ekzistonin. Vendi ku ngrihet qyteti i Korçës dhe gjithë hapësira ku shtrihet fusha e saj, quheshin Devolli i Madh. Pjesa e mbetur e Devollit të sotëm, quhej Devolli i Vogël. (Zona e Korçës ishte zemra e Devollit). Të dyja pjesët bashkë, Devolli i Madh dhe Devolli i Vogël, krijonin nahijen (krahinën) me të njëjtin emër – Devoll. Edhe qyteti i krahinës kështu quhej, Devoll, kjo edhe për shkak të lumit me të njëjtin emër; Devoll. Sipas të gjitha gjasave, ky qytet ndodhej në fshatin Mborje, por mundet të ketë qenë edhe diku tjetër.
Në vitin 1510, Devolli i Madh dhe Devolli i Vogël u përmendën edhe në testamentin e Gjon Muzakës. Këtu fillon dhe historia e këtij shkrimi.

Me qenë se qyteti i Korçës përmendet nga Gjon Muzakaj në testamentin e tij, për disa gazetarë, publicistë, urbanistë etj, ekzistenca e qytetit të Korçës nis në shek XIII, kur fillojnë edhe zotërimet e Muzakajve mbi Epir. E bukur historia e qytetit të Korçës nëse do të ishte kështu, por shumë e shëmtuar, kur e pavërteta shitet si e vërtetë. Manipulimi tenton errësimin e figurës së themeluesit të qytetit të Korçës, Iljaz bej Mirahori, i cili i dha jetë dhe famë qytetit të Korçës dhe krahinës së saj; atë lavdi që e ruan edhe sot e kësaj dite. Historianët (roje të historisë së vendit të tyre), edhe kur shohin që shkruhen të pavërteta të tilla, as i mohojnë dhe as i pohojnë; zakon ky i mbetur që nga diktatura: për familjet e mëdha nuk duhej të flitej, qoftë ky edhe Iljaz bej Mirahori.

Tashmë hyjmë në temë. Vite më vonë nga vdekja e Skënderbeut, aty nga viti 1479, Gjon Muzakaj, (princi i Epirit), i veshur me rroba të tjera për të mos u njohur, hipi në një barkë në Durrës dhe udhëtoi përgjatë natës drejt mbretërisë së Napolit. Iku nga Shqipëria për shkak të pushtimit, por mendja i mbeti te Epiri, te banorët e këtij vendi, të cilët fillimisht ishin quajtur Molosë. Edhe Gjon Muzakaj kështu e kishte patur mbiemrin; Molosi, por më pas ky emër u shndërrua në Muzakaj.
Në vitin 1510, mbretëritë e Perëndimit i premtuan Gjon Muzakajt se do ta nxirrnin Turqinë nga Shqipëria dhe Muzakajve do t’ua kthenin zotërimet që kishin patur. Me të marrë këtë premtim, Gjoni u ul dhe shkroi testamentin për fëmijët e vet. Ai kishte tre djem: Theodorin, Andrianin dhe Konstantinin dhe dy vajza: Helenën dhe Porfidën.

Sipas Gjon Muzakajt, Ndre Muzakaj (një prej të parëve të tyre), kishte qenë sundimtar i Epirit (sevastokrator), titull që jepej nga perandori i Kostandinopojës. Ai pati në zotërim Beratin (kryeqytetin e Myzeqesë), bashkë me Myzeqenë. Kufiri i kësaj nahije fillonte me katundet Karagua (Carugua), Giossi, Basti dhe Milota; kalonte Shkumin (Shkumbinin) e Myzeqenë dhe vinte te qyteti i Beratit e deri te lumi i Vjosës te vendi i quajtur “Dy Gurët”. Gjithashtu pati në zotërim anën tjetër të Myzeqesë kah Berati, Tomoristën (Myzeqenë e Vogël); krahinën e Selenicës deri në breg të detit ku janë shumë katunde; krahinën e Tomoricës me të gjitha katundet që janë në luginë, përreth e rrëzë malit të Tomorit, nja gjashtëmbëdhjetë katunde, duke filluar prej Dardasit e deri në Terkotigue (Tercotigue); Skraparin me tetëmbëdhjetë katunde; Serkët, Midegni-n, Sereci-n dhe Dushkari-n.
Tashmë jemi në atë pikë të testamentit, ku Gjon Muzakaj flet për Devollin e Madh dhe Devollin e Vogël: Sevastokratori Ndre Muzakaj “pronoj e zotnoj nahijen e Oparit q’i asht e banueme prej sllavësh, bashkë me katundet: Festaçi, Beci, Mazereki, Ladari, Marjani e Ceriasheli q’i të gjithë i banojnë shqyptarët. Ma tepër pronoj e zotnoj nahijen e Devollit të Madh, është vend i shënjtë, se është një tokë që thirret Veskop, e cila asht rrënuar.

Pra, nga sa më sipër, kuptojmë se zona e Korçës së sotme, në kohën që zotërohej prej Muzakajve, quhej Devoll i Madh, dhe jo Korçë, sepse deri para ardhjes së turqve qyteti i Korçës nuk ekzistonte.
Mirëpo në vijim të testamentit të Gjon Muzakës gjejmë të shkruhet kështu: Gjithnji pronoj e zotnoj qytetin e Korçës deri te katundi i quejtun Savoiana (Sovjan), edhe vendin “Viola”(Vloçisht) ku xehet (kapet) peshk e ngjala të mdhaja e të trasha.

Pikërisht këtu fillojnë edhe keqkuptimet. Gjithkujt i krijohet ideja sikur Korça ka ekzistuar që nga koha e Muzakajve, madje që nga fillesat e tyre, shek. XIII, por kjo gjë nuk është aspak e vërtetë. Për testamentin e Gjon Muzakës ekzistojnë disa përkthime. Aty ku flitet për qytetin e Korçës, ka luhatje të tilla që japin shkas për keqinterpretime, siç është edhe rasti i përkthimit, të cili i jemi referuar edhe ne, ndërsa ka përkthime të tjera, siç është ai në gjuhën frënge, ku pranë fjalës “Korça” është vendosur në kllapa emri “Djordja”, sepse siç dihet, emri i Korçës në arabisht shënohej “Gierixhe”, në frëngjisht “Gueuridje”, ndërsa në turqisht kishte kuptimin “shiko e shko”. Devolli i Madh u pagëzua me emrin Korça nga turqit. Për herë të parë, emri “Korçë” u përmend në regjistrin turk të Korçës dhe Përmetit, viti 1431-1432.
Vendosja në përtkthim e fjalës “djordja- xhorxhia” përkon saktësisht me shpjegimin e studiuesit Nuçi Naçi, i cili thotë se nga mënyra e shqiptimit të fjalës së shkruar “Gierixhe” ose “Gueuridije” e cila artikulohej si “Gjorçë”, lindi emri Korçë.

Veç sa më sipër, fjala “Korçë” nuk ka kuptim në gjuhën shqipe; nëse qyteti i Korçës do të ishte ndërtuar nga Muzakajt, emri i tij do të ishte shqip, gjë që nuk është kështu. Edhe shpjegimi nëpërmjet gjuhës sllave, ku thuhet se emri “korçë” vjen prej fjalës “goricë”, rezulton i dështuar, pasi nuk është aspak bindës sepse nuk ka logjikë që fjalës “goricë” t’i thuhej “Korçë”.
Gjithashtu, nëse Korça do të ishte ndërtuar nga Muzakajt që nga fillesat e tyre, atëherë Korça në vitin 1510, kur u shkrua testamenti, do të ishte një qytet 200-vjeçar, më i madhi, më i rëndësishmi dhe i vetmi në zotërimet e Muzakajve në këtë hapësirë, gjë që edhe zona duhej të quhej Korçë, ndërsa krahina në fjalë do ta kishte humbur me kohë emrin “Devolli i Madh”.

Po edhe nëse e marrim të mirëqenë që qyteti i Korçës ekzistonte që nga shek XIII, atëherë i duhet dhënë përgjigje vetëm një pyetjeje: Po rrënojat e qytetit të Muzakajve ku janë? Pasi dihet saktësisht që qyteti i Korçës u ndërtua mbi një vend djerr, ku nuk kishte asnjë ndërtesë banimi, ndërsa deri më sot nuk është gjetur asnjë rrënojë, që të tregojë se ky qytet ka ekzistuar që nga koha e Muzakajve.
Gjon Muzakaj e përmend qytetin e Korçës, jo sepse ekzistonte në kohën e tij, por për t’u treguar pasardhësve të vet ku shtriheshin saktësitsht zotërimet (pronat) e tyre. Të njëjtën gjë bëjnë edhe arkeologët e sotëm, të cilët për të treguar se arkivoli i shek. II, ku janë gdhendur dy farkëtarë ilirë duke punuar hekurin u gjet në zonën ku shtrihet qyteti i Korçës, rëndom i quajnë “Farkëtarët e Korçës”, kur në këtë periudhë as që mund të flitej për një qytet me emrin “Korçë”.

Tashmë vijojmë më tej me testamentin e Gjon Muzakës, ku thuhet se sevastokratori Ndre Muzakaj “pronoj e zotnoj nahijen e Devollit të Vogël deri te Nestramo q’i asht nji qytet i rrënuem. Për ma tepër, pronoj e zotnoj qytetin e Kosturit me të tanë katundet e veta, të cilin qytet e fitoj me luftë nga Mark Kralja, e po ju vërtetoj se qyteti i thanun Kosturi ose Kastorja asht punë e madhe e ka shum të hime “de grossa entrata.” (Revista “Leka”, v.1930, nr.6, f. 172-173)
Edhe citimi i mësipërm, përforcon idenë se qyteti i Korçës nuk ka ekzistuar, ai u ndërtua nga Mirahori në vitin 1486. Të dyja pjesët bashkë, (Devolli i Madh dhe Devolli i Vogël), krijonin nahijen e Devollit. Edhe qyteti i kësaj krahine mbante emrin Devoll, i cili duhet të ketë qenë aty ku ndodhet sot fshati Mborje, e pranuar kjo hipotezë edhe nga studiues të tjerë: “Afër Korçës duken gërmadhat e qytetit të vjetër Devoll: ky qytet është bërë me mure pas zakonit të Pellazgëve.” (Kalendari Kombiar, viti 1898, f. 62).

Kuptohet gjithashtu që Gjon Muzakaj ishte i interesuar të përmendte gjithçka që ndodhej mbi zotërimet e tij, sepse testamentin po e linte për djemtë e vet dhe ata duhej ta dinin ku i kishin pronat e tyre, sepse, edhe vetë Gjon Muzakaj e kishte të qartë; që të shembej një perandori duhej kohë e gjatë.
Ja çfarë u shkruante Gjon Muzakaj djemëve të tij: “Unë po jua pjestoj shtetin juve bijt e mi: Zot ynë për mëshirë të vet ua shtiftë në dorë:
Ty z. Theodor, djali i parë, po të lë Beratin e gjithë pronat që përfshin; mbarë Myzeqenë dhe qytetin Kanina, bashkë me pronat e veta, dhe Skraparin.
Ty z. Andrian, po të lë Tomornicën me gjithë katundet e vendet (con tutte sue ville e casali), Serki, Midigni e Serezi; Duscari, Opari, Ladari, Mariani e Vescopebeci dhe, merret vesh, si kam thënë më përtej, shtetin Opari e Landari deri te vendi Mariani i përmendur; dhe po të lë krahinën e Devollit të Madh me qytetin Korça e vendin Savoiana (Sovjani).

Ty z. Kostantin, po të lë krejt nahijen e Devollit të Vogël e qytetin Kostur (Kastorja) me të
tana vendet e veta deri te Nostramo, i cili është qytet i shkretnum. (Revista “Leka”, v.1931, nr.6, f. 168).
Tashmë po e mbyllim me pak histori për Devollin e Vogël. Të gjitha pronat nga Myzeqeja deri te qyteti Nostramo, sevastokratori Ndre Muzakaj (një ndër të parët e muzakajve siç e kemi përmendur më sipër) ia la trashëgim birit të vet, Theodor Muzakajt, i mbiquajtur “Chiscetisi”, sepse i mbante flokët të gjatë, bishtaleca. Prej Theodorit lindi Ndre Muzakaj i dytë, (sevastokrator). Ky i fundit u ndesh me ushtrinë bullgare dhe e theu atë.

Mbreti i Bullgarisë, Vukasini, i cili sundonte deri në Edrene, (armik i betuar i perandorit të Kostandinopjës), pasi përgatiti një ushtri të madhe, u nis të pushtonte Epirin. U ndesh me Ndre Muzakën në malin Peshter, te burimi Dobrida, aty ku Shqipëria ndahej me Bullgarinë. Bullgarët u thyenë dhe mbreti bashkë me birin e vet, Dusland-in, u kapën rob. Për këtë fitore të madhe, perandori i Kostandinopojës i fali shqytin e vet: shqiponjën me dy krena të kurorëzuar dhe me yll në mjedis; titullin “Dhespot i Epirit” me dekret, dhe vulë prej ari; një karrige dhespotare, qëndisur me xhevahirë dhe pushtetin mbi qytetin e Kosturit, i cili u qeveris prej Muzakajve.

Pra, që nga koha e Muzakajve e deri në ardhjen e Mirahorit, as qyteti i Korçës dhe as krahina e Korçës nuk ekzistonin; vendi quhej Devolli i Madh. Kjo krahinë (Devolli i Madh), mori emrin Nahija e Korçës, pas pushtimit turk, ndërsa u popullarizua fill pas ngritjes së qytetit të Korçës nga Iljaz bej Mirahori, pasi me ngritjen e qytetit të Korçës, njerëzit nuk thoshin më po shkojmë në Devoll, por në Korçë.

Vepror Hasani

Ju mund të dëshironi

Rreth Autorit: Devolli Net

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *