EPITAFE TE DRITEROIT PER DEVOLLIN (1)

17 Likes Comment

EPITAFE TE DRITEROIT PER DEVOLLIN (1)

Cikel me vjersha miqesore
LUAN KALANA

Nga amanetet imagjinare te Ditero Agollit……pas vitesh…

– “Kudo qe nëShqipëri edhe sot unë dëgjoj goditjen e tokës të devollit më ndjek gjithnjë,më ndjek fërferima e fletve,më ndjek cicërima e zoqve,më ndjekin pikat e shiut që bjenë pik..pik.. në strehë,më ndjek gurgullima e lumit të Devollit, më ndjekin këngët nëpër dasma vallet,më ndjekin të gjitha këto ….” …
( marre nga intervista me Dritero Agollin “

Vjersha e Parë

– “DEVOLLI SIMBOLI I P U N E S ,
..monument i Shqipërisë,
për atë të këndoni…”
…poetëve bilbila devollinj …
..dhe ti Skënder Rusit, Drejtor i Biblotekës,Korçë

&
Ju poetet bilbila të Devollit,
për Devollin të ligjrëoni,
në vargje kur të këndoni,
Devollin ta lakoni,
simbol të punës,i mençurisë,
për Atë, të dridhëroi. !
…………………………….
Sa ishte gjallë Driteroi,
na e la me gojë,..
-” Mbaj vesh, i madhi Rusi,
poeti i Vishocicës e i Korçës,
m’i mblidh nga janë Skënderët,
të gjithe artistët e Letrave,
mos më harro dhe Demollin…
&…
Ju bilbilat e Moravës,
i kam thënë e Thanit ,
andej përtej oqeanit,
shtroi “Luanët” në një sofër,
ju kam vëllezër trashëgimtarë,
të luginës të Devollit…
&
– Kur të vdes mos u lodhni,
s’dua salltanet të madh,
as poema e as poezi,
vetëm sazet e devollit,
devolliçen ta fluturoni…
&
Nuk dua as var e nishan,
trupin jua kam falur,
bëni si të doni,
hirin ta spërkatni,
anembanë Devollit,
në fushë,lumë e në mal.
&
-Nuk dua që për varin tim,
ata që rëmojnë mender aletë
të bëhem “shër shë la fëm”,
ata që lëpijnë koskat,
të përmiren vareve si qentë…
&
…Nuk kish faj poeti i shkretë,
si qe bërë mileti.
Ju a la Epitaf,amanet,
ju kish mik për jetë…
&
-Fli i qetë atje në qiell,
se je kaluar mbi retë,
s’të arijnë dot,as me raketë…
Devolli , djepi ,
që përkundi devollinjtë,
Driteroi i Devollit,Devolli i Driteroit
do te jete Monument Shqiperie për jetë…
&…..

“…I pavdekshmi Dritero,sipas amanetit tuaj,të kemi lënë një penxherkë te vogël [dritare ]për të përcjellë amanetet edhe bejtet tona që i shndëruam në këngë popullore,ato iso të Devolli,që ti i ke aq shumë për zemër,zërin e trevës të begate të Devollit do ta dëgjosh , devolliçen me këngët e bilbilave…”..
(fund i ciklit -vjersha,EPITAFE te DRITEROIT per Devollin,…amanetet imagjinare te Dritero Agollit,…pas vitesh)
….(vazhdon,marre me shkurtime)

Luan Kalana,SHBA
ish Mesues i Gjuhes Shqipe,
Menkulas,Devoll..

Ju mund të dëshironi

Rreth Autorit: Devolli Net

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *