Home / BOTIME / Smira apo Cmira
loading...

Smira apo Cmira

Smira apo Cmira

“Në se i Gjykon Njerëzit,….nuk ke kohë t’i Duash..”
Mother Tereza

Sidromë ,plagë e individit….
shfarorëse e miqesië e dashurisë njerëzore me pasoja negative per shoqërinë..
Smira lind ,nuk trashëgohet,mbase ekziston në genet e sotme negative të njeriut.
Ajo edukohet e formohet në karakterin dhe personalitetin e njeriut,si dobësi ,si e metë e tij qysh, në fëmini.
Ja shembull i thejshtë…..
Kur i thonë prinderit fëmijes së tyre,per ta nxitur sedrën e tij ,që të ai të marrë shembull më të mirët ,çdo fjalë ka efetet e veta.
-Mëso ,bëju si X ,si filani, -me këto fjale edukojne sedrën per te arrtiur me te mirët ,për të bërë të pamundurën,…..
Por kur i thonë dhe një fjalë më shumë si..
– Mëso,kaloja X,filanit,shokut,…ja kjo fjala, “kaloja” ç’edukon ,këtu nxitim pa dashur Smirën apo Cmirëm.
E dini ,fëmija e kupton se kjo s’është një gjë e keqe dhe i shikon prindërit me antipati…e të tjera e te tjera si keto..
Smira nuk shërohet ,ajo si plagë pastrohet me rrenjë,nga ndërgjegja e njeriut..
Në rrethet familjare të kuadrove ,por edhe në emigrim kjo sidromë,ështe më perhapur,,aq sa lulëzojnë thashethemet e kalohen në meritë për hiç mos gjë..,pa berë asnjë fjalë…
Kur Smira rritet , trashet ,ajo ushqehet nga vese të tjera negative të personalitetit, si Egoja dhe Fama….
Keto janë të pasheruesme e të dëmshme tek intelektualet,në krijuesit…..
Kur Smira, ekziston si mendim tek individi,kjo është gjysma e së keqes,..Por kur kalon në veprim,kundërshti të hapura e mohuese,ajo bën një hap më shumë regresiv , arin kulmin,shndrohet në urrejte e armiqësi…
Atëhere është me pasoja jo më per individin që ke smirë, X,në mohim të tij deri fatale… në zhdukje fizike….
Edhe per vetë individi që e ka në shpirt smirën,ai eshte i sëmurë, i stresuar…
Smira e shoqërur me Egon dhe Famën,për pasuri dhe kariere,në Potiikanët e në liderët e vëndeve,ajo është me pasoja rënuese për vendin,se mohon çdo gjë,mikun,shokun, dhe kombin… e të tjera..dhe me pasoja shfarosëse për njerëzimin ,në luftra e kasapana botërore..
Le t’i referohemi për këtë përvojës njerëzore,me fjalët e urta apo thënijet e mençura filozofike..

Le të shërbejn këto rreshta modeste,pa bërë ndonjë studim apo analizë,si nje bashkëbisedim i hapur,për të pasur një miqësi të shëndoshë e të sinqertë,të çiltër midis nesh ,le të pranojmë edhe kortezirat,por jo Smirën apo Cmirën…

Me respekt ,….pa smirë ndaj Jush,
miku dhe shoku i mirë..

loading...

Komento!

loading...