Home / LAJME / Rrethi i Devollit
Harta-e-devollit

Rrethi i Devollit

Rrethi i Devollit është njëri nga 36-të rrethet e Shqipërisë. Rrethi bën pjesë në Qarkun të Korçës. Rrethi i Devollit ka 35,000 banorë (sipas 2004), një sipërfaqe prej 429 km² dhe kryeqendër Bilishtin.

Përmbajtja

 1. Informacion i përgjithshëm mbi Devollin
 2. Pozita gjeografike
 3. Klimë
 4. Flora dhe fauna
 5. Bukuritë natyrore
 6. Monumentet natyrore
 7. Gjeo-monumente
 8. Bio-monumente
 9. Ndarja administrative

Informacion i përgjithshëm mbi Devollin

Rrethi i Devollit shtrihet në skajin juglindor te Shqipërise. Ajo kufizohet në pjesën veriperëndimore me rrethin e Korçës, përmes lartësive që zbresin në Liqenin e Prespës së vogël. Në anën perëndimore të luginës shtrihet shtylla kurrizore e malit Morava, i cili është kufiri më i gjatë që ndan Devollin me rrethin administrativ të Korçës. Ujërat në anën lindore i përkasin rrethit të Devollit, ndërsa ato perëndimore i perkasin korçës .. Në jugperëndim gjendet distrikti i Kolonjësi cili kufizohet përmes malit Gramoz me pjerrësinë e anës verilindore, në juglindje, në lindje dhe verilindje kufizohet me Greqinë, së bashku një vijë kufitare prej 83 km, ku lartësitë rriten mbi Nikolicë, dhe Rakickës, deri në lartesite Llapashticë. Nëpërmjet Cangonjit gryka është e lidhur me zonën e Korçës. Pjesa juglindore e rrethit të Devollit, është reliev kodrinor. Pjesa veriore është e sheshtë dhe i takon fushës të Bilisht, e cila është e kufizuar në thellësi me një lartësi prej mbi 1000 m. Në lindje, është Gryka Kapshticë nëpërmjet të cilit kalon rruga drejt Florina, Greqi. Devolli ka 4 komunat dhe 47 fshatra.

Pozita gjeografike

Lartësia mesatare e qarkut të devollit është 1380 m mbi nivelin e detit. Lartësia mesatare në devoll është rreth 900 m mbi nivelin e detit, rrethuar nga male dhe kodra, të mbuluar me shkurre dhe pyje, si halore. Në perëndim shtrihen lartesite e moraves me 1806 m. Në anën lindore ngrihen lartësitë Vojskovari me 1537 m,, Ruka 1234 m, Pnashovecit 1443 m. Ne pjesen perendimore shtrihen lartësitë e maleve të Goliku 1326 m, mali i Qafashtica, e 1494 m. Ne jug ndodhen lartësitë e maleve Paçrova 1148 m, Bido 1314 m, Kruki 1463 m.

Klimë

Klima është e karakterit kontinental, e ngrohtë në verë dhe e ftohtë në dimër , por shumë e shëndetshme. Luhatjet e temperaturës janë të vogla . Muaji më i ftohtë është janari me temperaturë mesatare me të gjatë, 4 gradë C, ndërsa me i ngrohte është gushti me 20.6 gradë.

Flora dhe fauna

Flora e rrethit të devollit përfaqësohet nga pemë të tilla si ahu, lisi, pishe, etj. Fauna është e pasur me kafshë si ujku, dhelpra, dreri, derrit të egër etj

Bukuritë natyrore

Devolli është i rrethuar nga kodra dhe male mjaft te gjelbëra, te cilat zëne vendin kryesor ne malin piktoresk te Moraves , me pyje me burime ujore të shumta. Vende te bukura turistike janë rezervat natyrore: e Cangonjit dhe Poloska, pyll i Bradvica, Shën Kostandini etj, Këto vende janë të njohur për shumëllojshmërinë e tyre të florës dhe faunës, i cili krijon mundësi potenciale turistike për këtë zonë.

Monumentet natyrore

Gjeo-monumente

Shpella treni . Në “Grykën e Ujkut” (simbolit Gryka e Ujkut, Prespa vogël ). Njohur edhe si Shpella e skordileves . Ka korridoret, sallat pellgje uji, por asnjë microform. Kjo është një zgjidhje njerëzore neolitike.
Gurët Zombie Në Trenit. Gjetur në afërsi të fshatit Tren. Ka grupe gëlqeror të gureve me lartesi 4-5 m, i projektuar nga karstike dhe era në formën e mumjes .
Guri i ariut . Eçmenik, Miras. Kjo është shkemb mikro-konglomerat me shpella, ku ariu kishte vendndodhjen .

Bio-monumente

 • Pyll -ahu i Shën Kostandini.
 • Pylli i Shën Thanasit, Bradivicë.
 • Lisi-pema e Dobrogova, të Arrëz.
 • Pyll ahu e Bradvica.
 • Bredh-pema e Vishnja.

Ndarja administrative

Rrethi i Devollit përbëhet nga 1 bashki dhe 4 komuna që janë:

 • Bashkia Bilisht
 • Komuna Hoçisht
 • Komuna Miras
 • Komuna Progër
 • Komuna Qendër Bilisht

Fshatrat e Devollit janë si më poshtë

 1. Arëzë
 2. Baban
 3. Bilisht
 4. Bitinckë
 5. Bickë
 6. Borsh
 7. Braçanj
 8. Bradvicë
 9. Cangonje
 10. Çetë
 11. Çipan
 12. Dobranj
 13. Dardhë
 14. Ecmenik
 15. Fitore [ Shënkollas ]
 16. Gjyres
 17. Hoçishti
 18. Grapsh
 19. Gracë
 20. Gjyras
 21. Kapështicë
 22. Kuç
 23. Koshnicë
 24. Kurilë
 25. Maçurisht
 26. Menkulas
 27. Miras [Boxhigrad]
 28. Nikolice
 29. Pilur
 30. Poloskë
 31. Ponçare
 32. Progër
 33. Rakickë
 34. Qytezë
 35. Sinicë
 36. Sul
 37. Stropan
 38. Shuec
 39. Tren
 40. Trestenik
 41. Vërnik
 42. Vërlen [Perparimaj]
 43. Vranisht
 44. Vidohovë
 45. Vishoshicë
 46. Zagradec [ Buzeliqenas ]
 47. Ziçisht

Devolli.net

About Devolli Net

Faqia zyrtare devolli.net do të ofrojë mundësi lundrimi dhe përzgjedhje informacioni në hapësirën e faqeve shqiptare të internetit.Dhe një informacion të gjerë për Rrethin e Devollit Bilisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

x

Check Also

delee

Rrufeja vret mbi 60 krerë dele në Fshatin Poloskë Devoll

Në orët e pasdites sot të së shtunës, rrufeja ka goditur mbi 60 krerë dele ...