Home / LAJME / PERSONALITETE / Luan Kalana {Profili}
loading...

Luan Kalana {Profili}

Biografia,Profili i shkurtuar. Luan Kalana

Lindi ne qytetin e Korces me 22 nentor 1948, femijerine e kalon ne Tirane.

Pasi mbaron shkollen e mesme pedagogjike,kthehet me familje ne Vishocice,Devoll.Ka mbaruar studimet e larta, per gjuhe letersi dhe per filozofi.

-Ka qene mesues i aposinuar, punetor e me pervoje, ne ciklin e ulet e me pas ne cilkin e larte e ne shkollen e mesme mesues  i gjuhes shqipe e i letersise ,ne Pogradec e ne disa fshatra ne Devoll rreth tridhjet vjet.Ka kryer sherbimin ushtarak ne marine Durres,ku ka botuar materiale letrare ne shtypin ushtarak. Studjues i apsionuar i gjuhes shipe i fjaleve te rralla te shqipes,per hartimin dhe krijimn e gjuhes letrare shqipe,te fjalorit me emra shqip,mbedhes dhe studjues i folklorit ne treven e Devollit,dhe nje studim gjuhesor “Toponia dhe toponimet ne treven e Devollit “.

Eshte shquar, si dhe aktivist shoqeror, atdhetar e i perkushtuar, i rinise ,organizator dhe pjesmares ne disa aksione kombetrae e lokale, dhe i kultures ne fshat ,ne Devoll si dhe ka qene edhe inspektor kulture duke kontribuar dhe me talentin e tij. Publicist i mirefillte ,me nje nje krijimtari te gjere ne prozen poetike,ne shtypin e kohes ne Shqiperi e tani ne mediat letrare ne Diaspore ,ne SHBA e ne disa website ne online ne internet., Me krijimet e tij letrare artistike [nga shenimet e viteve ]e te sotmet,te pakta ne botimet,si reportazhe,portete e skica e vjersha ,si dhe ne fushen e humorit,skece,pjese tearale, dramatizime ne radio Tirana dhe Korca per historine dhe deshmoret,parodi ,bejte,fabula e anekdota e te tjera, ai ka fituar popullaritetin e lexuesve e vleresimet e tyre letrare keto vitet e fundit.,duke u dalluar per pjekurine e vlerat artistike.

Ka stilin e tij origjinal ne krijimtari,ne prozen poetike nderthur pershkrimet letrare me ato realiste,ne poezi parapelqen vjersherimin popullor,duke perdorur gjuhen e vjeter te dialektit te Devollit,megjithese e folura e tij eshte ajo e gjuhes se paster letrare pa aksent leksikor,,.,pra shpreh anatomine dhe gjeografine e vendlindjes me tabanin kombetar. Ka marre pjes ne konferenca e tekime letrare,ne disa konkurse letrare dhe eshte nderuar me cmime nderi.Disa nga krijimtarite e fundit letrare,si vjersha “Bubulina e vogel ‘”, Ditelindja e shkronjave shqipe ” jane futur ne programet e shkollave shqipe ne Diaspore. Krijimet e tij lexohen me interes e jane te mirepritura per botim nga dashamiresit e shumte,per vlerat letrare dhe jetesore.Ka gati per botim vellimin me poezi “Vjershetore”. dhe nje vellim kritk letrar.

Prej vitit 1997 jeton me familje ne SHBA ne Connectikut e tani ne Florida , [te ardhur me llotarine amerikane], Aktualisht eshte invalid per arsye shendetesore. Familisht gezojne nje respekt te vecante jo vetem ne ambjentet e shqiptareve por dhe tek miqte e shumte amerikane.

Stafi Devolli.net

loading...

Komento!

loading...