Home / INTERVISTA / Luan Kalana Intervistë me gazetaren Bardha Mance
loading...

Luan Kalana Intervistë me gazetaren Bardha Mance

Luan Kalana Intervistë me gazetaren Bardha Mance

Me 7 Mars, Ditën e Mesuesit , Radio International Athens ne Greqi, në emisionin shqip,në orën 7 të mbrëmjes,dha drejperdrejt emisionin,me bisedën e gazetares Bardha Mance, me ish mesusesin e Gjuhes Shqipe në Shqiperi z.Luan Kalana ,për tridhjet vjet në Pogradec e në Korçë, në shkollat e fshatrave Vishocicë,Kapështicë .,e Kurilë , Poloskë e Kuç, Menkulas e Ponçarë e të tjere,..me kërkesat e shumta të friednsave të Devolli.net ,bëmë të mundur edhe për kënaqësinë tonë ,te Stafit:Devolli.net, regjistrimin dhe ritransmentimin e saj …Para se ta ndiqni atë, mendojmë të bëjmë një prezantim të shkurtër e modest,se kush është Luan Kalana, edhe si administratori i aposionuar dhe i talentuar, i faqes tonë ne Facebook.

Bio,Profili i shkurtuar. Luan Kalana

Luan-Kalana-profilLindi ne qytetin e Korces me 22 nentor 1948, femijerine e kalon ne Tirane.

Pasi mbaron shkollen e mesme pedagogjike,kthehet me familje ne Vishocice ,Devoll. . Ka mbaruar studimet e larta, per gjuhe letersi dhe kursinpasuniversitar per filozofi.

-Ka qene mesues i aposinuar, punetor e me pervoje, ne ciklin e ulet dhe i gjuhes shqipe e i letersise ne Pogradec e ne disa fshatra ne Devoll rreth tridhjet vjet.,..Ka kryer sherbimin ushtarak ne marine Durres,ku ka botuar materiale letrare ne shtypin ushtarak. Studjues i apsionuar i gjuhes shipe i fjaleve te rralla te shqipes,,per hartimin dhe krijimn e gjuhes letrare shqipe,te fjalorit me emra shqip,,mbedhes dhe studjues i folklorit ne treven e Devollit,ka gati per botim nje doreshkrim “Toponia dhe toponimet ne treven e Devollit.” .

Eshte shquar, si dhe aktivist shoqeror, atdhetar e i perkushtuar, i rinise ,organizator dhe pjesmares ne disa aksione kombetrae e lokale, dhe i kultures ne fshat ,ne Devoll si dhe ka qene edhe inspektor kulture. Publicist i mirefillte ,me nje nje krijimtari te gjere ne prozen poetike,ne shtypin e kohes ne Shqiperi e tani ne mediat letrare ne Diaspore ,ne SHBA e ne disa website ne online ne internet., Me krijimet e tij letrare artistike [nga shenimet e viteve ]e te sotmet,te pakta ne botimet,, si reportazhe,portete e skica e vjersha ,si dhe ne fushen e humorit,skece,pjese tearale, dramatizime ne radio Tirana dhe Korca per historine dhe deshmoret,,parodi ,bejte,fabula e anekdota e te tjera, ai ka fituar popullaritetin e lexuesve e vleresimet e tyre letrare keto vitet e fundit.,duke u dalluar per pjekurine e vlerat artistike.

.Ka stilin e tij origjinal ne krijimtari,ne prozen poetike nderthur pershkrimet letrare me ato realiste,ne poezi parapelqen vjersherimin popullor,duke perdorur gjuhen e vjeter te dialektit te Devollit,megjithese e folura e tij eshte ajo e gjuhes se paster letrare pa aksent leksikor,,.,pra shpreh anatomine dhe gjeografine e vendlindjes me tabanin kombetar. Ka marre pjes ne konferenca e tekime letrare,ne disa konkurse letrare dhe eshte nderuar me cmime nderi.Disa nga krijimtarite e fundit letrare,si vjersha “Bubulina e vogel ‘”, Ditelindja e shkronjave shqipe ” jane futur ne programet e shkollave shqipe ne Diaspore. Krijimet e tij lexohen me interes e jane te mirepritura per botim nga dashamiresit e shumte,per vlerat letrare dhe jetesore.

Prej vitit 1997 jeton me familje ne SHBA ne Connectikut e tani ne Florida , [te ardhur me llotarine amerikane], Aktualisht eshte invalid per arsye shendetesore. Familisht gezojne nje respekt te vecante jo vetem ne ambjentet e shqiptareve por dhe tek miqte e shumte amerikane.

Tani keni nderin të ndiqni bisedën të regjistruar Luan Kalana Intervistë me gazetaren Bardha Mance

Disa probleme të rëndesishme për mësimin e të folurën e gjuhës shqipe nuk arritën të ezaurohen nga Autori , ( sipas L.K . ) ,për arsye të bisedës spontane e të kohës së kufizuar ,…por le të mbetet një bisede e hapur midis nesh ….

Stafi i Devolli.net 13-03-2012

loading...

Komento!

loading...