Home / LAJME / PERSONALITETE / Kosta Nake (PROFILI)
loading...
Kosta Nake
Kosta Nake

Kosta Nake (PROFILI)

Kosta Nake (PROFILI)

Lindja: Poloske, 28 prill 1954.

1972-1975 – student i gjuhe letersise ne ILP “Aleksander Xhuvani” Elbasan.
1975-1988 – mesues ne fshatrat e rrethit te Librazhdit.
1988-2001 – mesues ne shkollen e mesme Hocisht, nendrejtor ne shkollen 8-vjecare, mesues ne gjimnazin e Bilishtit.
2001-2013 – sekretar i keshillit bashkiak te qytetit te Bilishtit.
1985-1986 – kurs pasuniveristar i gjuhes shqipe ne Tirane.
1986, 1988 – mbrojtja e gjuhes angleze dhe gjuhes ruse.
2007-2011 – kryeredaktor i gazetes “Bilishti”
2012 – kryeredaktor i gazetes “Eorde”
2007-2013 – redaktor i librave te Fari Spahos, Endri Fifos, Niko Gjiritit, Thani Naqos, Sinan Agollit, Luan Kalanes.
2006 – historiku i Poloskes ne doreshkrim

Kosta Nake, një Penë e rrallë mjeshtërore e Letrave shqipe.
Lindi në Poloskë ,Devoll.Mësimet e para i mbaron në vëndlindje dhe gjimnazin shkëlqyer,në qytetin e Blishtit.Më pas vazhdon Shkollën e Lartë,për Gjuhë e letërsi ,në Unvirsitetin e Elbasanit.

Emërohet dhe punon si mësuses i letërsisë për afro tre dekada në rrethin e Librazhdit e të Gramshit..
Ku pasuron almanakun e jetës të tij duke u pjekur e afirmuar,si mësues i përkushtuar dhe një talent në letërsi me krijimet e tij që i boton andej këndej në leteraturën e kohës..
Me ardhjen e demokracisë ,shkon me familjen refugjat në Greqi, ku punon atje për disa vjet duke spiktatur talentin e tij në publiçistikë në leteraturën greke.
Kthehet në atdhe me familje, i përmallur dhe i përkushtuar,duke u vendosur në vendlindje, në qytetin e Bilishtit . Atje nis punën sekretar, në Bashkinë e qytetit që vazhdon edhe sot.
Njëkohësisht me pasion hap kurset e anglishtes si mësues i jashtëm,duke u shqurar si një metodist i kualifikuar i mësimdhenijes të gjuheve të huaja.

Me pasionin dhe talentin e tij letrar,boton nje nder gazetat e para shqiptare ne Shqipëri, “BILISHTI” duke qene dhe kryeradakror i saj, e tani me pas gazetën me te re “EORDE “,emër i lashte i treves te Devollit,duke mbledhur e nxitur ne stafin e tij talente të reja letrare,duke fitur keshtu respektin e populloritetin fisnik te qyterave, e te devollinjve si nje intelektual i kompletuar dhe me nje edukate te larte qytetare.Gezon nje respekt te madh ne shoqeri mes shokesh e kolegesh te letrave shqipe.
Eshte autor dhe redaktor i disa botimeve në krijimtarinë letrare e artistike ,në prozë,në poezi,në kritke letrare,monogafi dhe mjeshter përkthyes profesionist.

Pena e tij,është një burim i pareshtur e kristalor,me vlera të pasura artistike ,në rjedhën e krijmtarise letrare artistike ,duke sjellë përhere risi të reja rinovuese e mjeshtërore në Letërsinë tonë Kombetare.

Devolli.net

loading...

Komento!

loading...