Home / OPINION / Këshillat 500-vjeçare të Makiavelit për një udhëheqës diktator
loading...

Këshillat 500-vjeçare të Makiavelit për një udhëheqës diktator

Këshillat 500-vjeçare të Makiavelit për një udhëheqës diktator

(Sipas librit “Udhëheqësi”, Firence 1513)

Që të jesh i suksesshëm duhet të mbështetesh te forca dhe dinakëria.
Mbështetu te një ushtri të përbërë nga qytetarët e tu, se po i more me qira apo po të jenë të huaj do të jesh i dobët dhe i frikësuar.
Mbështetet te njerëzit e zakonshëm.
Të gjitha dhunimet duhet t’i realizohesh menjëherë dhe jo të përsëriten çdo ditë.
Interesat duhet të shpërndahen pak nga pak që populli t’u gëzohet një kohë më të gjatë.
Duhet të rrethohesh nga ministra të aftë dhe të besuar.
Ruhu nga oborrtarët.
Populli është mirë që edhe të trembet nga ty, edhe të të dojë. Po në qoftë se duhet zgjedhur njëra, atëherë më mirë është që populli të trembet prej teje se sa të të dojë.
Nuk duhet ta mbash fjalën e dhënë kur është në kundërshtim me interesat e tua. Gjenden gjithmonë baza ligjore që të kërkosh ndjesë për mosmbajtjen e fjalës së dhënë.
Sillu me dyshim përpara premtimit të njerëzve.

Kosta NAKE

loading...

Komento!

loading...