Home / POEZI / EPITAFE TE DRITEROIT PER DEVOLLIN (1)
loading...
Epitafe te Dirteroit per Devollin
Epitafe te Dirteroit per Devollin

EPITAFE TE DRITEROIT PER DEVOLLIN (1)

EPITAFE TE DRITEROIT PER DEVOLLIN (1)

Cikel me vjersha miqesore
LUAN KALANA

Nga amanetet imagjinare te Ditero Agollit……pas vitesh…

– “Kudo qe nëShqipëri edhe sot unë dëgjoj goditjen e tokës të devollit më ndjek gjithnjë,më ndjek fërferima e fletve,më ndjek cicërima e zoqve,më ndjekin pikat e shiut që bjenë pik..pik.. në strehë,më ndjek gurgullima e lumit të Devollit, më ndjekin këngët nëpër dasma vallet,më ndjekin të gjitha këto ….” …
( marre nga intervista me Dritero Agollin “

Vjersha e Parë

– “DEVOLLI SIMBOLI I P U N E S ,
..monument i Shqipërisë,
për atë të këndoni…”
…poetëve bilbila devollinj …
..dhe ti Skënder Rusit, Drejtor i Biblotekës,Korçë

&
Ju poetet bilbila të Devollit,
për Devollin të ligjrëoni,
në vargje kur të këndoni,
Devollin ta lakoni,
simbol të punës,i mençurisë,
për Atë, të dridhëroi. !
…………………………….
Sa ishte gjallë Driteroi,
na e la me gojë,..
-” Mbaj vesh, i madhi Rusi,
poeti i Vishocicës e i Korçës,
m’i mblidh nga janë Skënderët,
të gjithe artistët e Letrave,
mos më harro dhe Demollin…
&…
Ju bilbilat e Moravës,
i kam thënë e Thanit ,
andej përtej oqeanit,
shtroi “Luanët” në një sofër,
ju kam vëllezër trashëgimtarë,
të luginës të Devollit…
&
– Kur të vdes mos u lodhni,
s’dua salltanet të madh,
as poema e as poezi,
vetëm sazet e devollit,
devolliçen ta fluturoni…
&
Nuk dua as var e nishan,
trupin jua kam falur,
bëni si të doni,
hirin ta spërkatni,
anembanë Devollit,
në fushë,lumë e në mal.
&
-Nuk dua që për varin tim,
ata që rëmojnë mender aletë
të bëhem “shër shë la fëm”,
ata që lëpijnë koskat,
të përmiren vareve si qentë…
&
…Nuk kish faj poeti i shkretë,
si qe bërë mileti.
Ju a la Epitaf,amanet,
ju kish mik për jetë…
&
-Fli i qetë atje në qiell,
se je kaluar mbi retë,
s’të arijnë dot,as me raketë…
Devolli , djepi ,
që përkundi devollinjtë,
Driteroi i Devollit,Devolli i Driteroit
do te jete Monument Shqiperie për jetë…
&…..

“…I pavdekshmi Dritero,sipas amanetit tuaj,të kemi lënë një penxherkë te vogël [dritare ]për të përcjellë amanetet edhe bejtet tona që i shndëruam në këngë popullore,ato iso të Devolli,që ti i ke aq shumë për zemër,zërin e trevës të begate të Devollit do ta dëgjosh , devolliçen me këngët e bilbilave…”..
(fund i ciklit -vjersha,EPITAFE te DRITEROIT per Devollin,…amanetet imagjinare te Dritero Agollit,…pas vitesh)
….(vazhdon,marre me shkurtime)

Luan Kalana,SHBA
ish Mesues i Gjuhes Shqipe,
Menkulas,Devoll..

loading...

Komento!

loading...