Home / REPORTAZH / Devoll,Albania-a rich county
loading...
Devoll ALBAIA Sprove
Devoll ALBAIA Sprove

Devoll,Albania-a rich county

Devoll, ALBAIA-a rich county

wonderful people and prosperous country

Devoll ALBAIA Sprove

Devoll ALBAIA Sprove

( marrë nga libri “DEVOLL Albania ,sprovë”….fq.7…)

Devoll valley, the river of the same name, which runs along this area of prosperous rafshanalte,located in southeast Albania Devolli, included in Korca district, limited to its field weat Morava and Gramozi mountain, among the highest mountains in the country, where comes the river ,north mountin Mali of Thate ,and east to the hills of Tretsenikut, bordering the Greek state and a part of Macedonia, in the small Prespa Lake, where the shared borders of the three jurisdictions.

It is a three autoktike Albanian with an ancient history beforepossessed, traces of which testify tolivein the Cave Train, an archaeological site turistik.It is inhabited by a dense population of about fortyfive largevillages and the town of Bilishiti, center admintrative and economic, to the east of that which is customs Kapeshtices, a Mail Large portals connectingwith Europen.Important be noted that some of his upper Devoll, with about fifteen villages ineast to the city of Kastoria, you annexed the Greek state during separation boundariesof the major European powers in vtet 1913-20.

Its people are known for their intelligence and hard working farmers masters, hard workes, not just in the country but we bote.It is rich in valuable cultural and social traditions, their values ​​inherited generations in agricultural products such as cereals and bread, potatoes, corn, beans, vegetables like onions Mirasit, together with trees characteristic fruit like apples, pears, cherries, walnuts, chestnuts, hazelnuts andderni farming cultivation of bees,have made this the famous place was one of the main storehouse of Albania.
They are rich natural resources of minerals such as iron-nickeland glass sand, and others.Also devollinjte devolleshat are known as the greatest artist artisan masters, wood working, paper stone masonspesialiste that have built villas and castles in the whole world, cane, as well as paper clay, ceramic,of pottery which starts at the time of lashta.Girles distinguished womenas robaqepse embroiderers, belongs to pellusheve, of curtains , which constitute basis of numerous bisneve today in all Devoll.

It is the birthplace of national poet Dritero Agolli, Honor the nation, being outstanding for its famously intellectuals in Albania in the world, since the Belushi brothers, actresses Holliwodit, new scientist Leonard Barolliin Japan, and others, wefields of knowledge, art shkences.They are first Albanian school opened in the area immediately after then Korca, albanian first school.Recognized in the country as talented folk singers, dancers nam devolliçes and dardhares.The people of this region has a glorious history written in blood against foreign invaders numerous, for freedomand democracy.
So my pen modesete seeks to fulfill this new look Devolli era of democracy with reports, sketches, portetete, impressive and realistic, made ​​retrospectively in years, a new test for Devoll of devollinjt, a prosperous and tourist spot , a small Switzerland in the country on Balkan .
Let it be a gift book for readers in Albania and in the world, Devoll our velellezerit devollinj, adding to the rich cultural fund Devolli, with evidence of new innovation, which I have identified only a small part, in some areas of life, without aiming for a his historical, social or historical study, inviting my colleagues to do this quickly.

The book is a fraternal message from her sons away in exile, in gratitude respect and pride for never forgetting home, for ordinary people, for my former students, colleagues my school, where I worked for thirty years teacher to teach the new generations, the beautiful albanian language, was so nice talking devollinjte nationalliterary language, for further and higher generations, precious values ​​rich traditions of this most expensive three of holy.

Also, the book is an expression of gratitude to the American people that is found near us has helped us in Albanian immigrants, as friends and fans of my writings forDevoll and Albania.prandaj and writings I decided on these two spaces, Devolli, holy country, in America, the land of bekuar.God bless America.

We love Devolli, Albania.
Kalana,Luan
publicist
albanian -american
Florida,USA

Devoll,Albania

[quote_simple]Lugina e Devollit,me lumin me te njejtin emer, qe e pershkon kete fushe te begate rafshanalte, ndodhet ne jugelindje te Shqiperise.[/quote_simple]

Devolli , perfshihet ne qarkun e Korces,duke u kufizuar me fushen e saj ne perendim malin e Moraves, te Gramazozit,nder malet me te larta te vendit,ku buron lumi,ne veri me Malin e Thate dhe ne lindje me kodrat e Tretsenikut,ne kufi shtetin Grek dhe nje pjese me Maqedonine,ne liqenin e Prespes te Vogel,ku ndahen kufijt e tre shteve.

Eshte e nje treve autoktike shqiptare me nje histori te lashte para Ilire,gjurmet e se ciles deshmojne te gjalla ne Shpellen e Trenit,nje vend arkeologjik e turistik.Eshte e banuar me nje popullsi te dendur me rreth 45 fshatra te medhenj dhe me qytetin e Bilishiti,qendra admintrative dhe ekonomike,ne lindje te se ciles eshte dogana e Kapeshtices,nje nga portalet me te medhaja te Shqiperise qe e lidh me Europen.Per tu theksuar,se nje pjese e tij ,Devolli i Siperme,me reth 12 fshatra ne lindje deri ne qytetin e Kosturit,ju aneksuan shtetin Grek,gjate ndarje te kufijve nga fuqite e medha europiane ne vtet 1913-20.

Banoret e saj shquhen per inteligjencen e tyre si mjeshtra bujq dhe punetore te medhenj,hard workes,jo veten ne vend por dhe ne bote.Eshte e pasur me tradita ta çmuara kulturore e shoqerore,vlerat e tyre trashegohen ne gjeneratat ne vazhdimesi.Prodhimet bujqesore si dritherat e bukes,patatja,misri,fasulja,e perimet si qepa e Mirasit, bashke me druret frutore si molla karakteristike,dardha,qershite,arrat ,geshtenjat,lajthite dhe blegtori e derni ne kultivimin e bleteve,e kane bere kete vend famoz duke qene nje nder hambaret kryesore te Shqiperise.Eshte e pasur me burime natyrore e minerale si hekur-nikel dhe reren e qelqit,e te tjera.
Gjithashtu devollinjte e devolleshat jane te njohur si mjeshtra artiste artizane te medhenj,ne punimin e drurit,te zgedhndjes se gurit,muratore spesialiste qe kane ndertuar vila e keshtjella ne tere boten,te kallamit,si dhe te punimit te baltes,te qeramikes ,te pocerise qe staron ne kohet e lashta.Vajazat e grate dallohen si qendistare e robaqepse,te berjes te pellusheve, e te perdeve te kortinjkave,qe perbejne bazen e bisneve te shumta sot ne gjithe devollin.

Eshte vendlindja e poetit kombetar Dritero Agolli, Nderi i kombit,duke u shquar per intelektualet e saj famoze ne Shqiperi ne bote,qe nga vellezerit Belushi, aktoret e Holliwodit , e me shkencetarin me te ri Leonard Barolli ne Japoni,e te tjere, ne fushat e dijes,te artit e te shkences.Deshmi jane shkollat e para shqipe qe u hapen ne kete zone menjehere pas asaj te Korçes.
Dallohen si kengetare te talentuar popullore,valltare me nam te devolliçes te dardhares.Populli i kesaj krahine ka nje histori te lavdishme te shkruar me gjak ne qendresen ndaj pushtuesve te huaj e te shumte,per liri e demokraci.
Andaj pena ime modesete kerkon te permbushe kete pamje te re te Devollit ne epoken e demokracise me reportazhet ,skicat ,portetete, mbreselenese dhe realiste,duke bere e retrospektive ne vite, nje sprove te re per devollin e devollinjt,nje vend i begate dhe turistik,nje Zvicer e vogel ne Shqiperi .

Le te jete libri nje dhurate per lexuesit ne Shqiperi e ne Bote, per Devollin e velellezerit tane devollinj,duke iu shtuar fondit te pasur kulturor te Devollit, me deshmi e risi te reja ,te cilat vetem i kam evidentuar, nje pjese te vogel, ne disa fusha te jetes,,pa pasur synim per nje historik te tij,apo studim historik shoqeror,duke i ftuar koleget e mij ta bejne sa me pare kete.
Libri eshte nje mesazh vellazeror,nga bijte e saj larg ne mergim,ne shenje mirenjohje respekti e krenarie per te mos harruar kurre vendlindjen,per njerezit e thjeshte,per ish nxenesit e mij,kolegete shkollat e mija,ku punova per tridhjet vjet mesues, per ti mesuar brezave te rinj ,gjuhen e bukur shqipe,qe aq bukur e flasin devollinjte gjuhen letrar kombetare,per t’i cuar me tej e me lart gjeneratat e ardhshme,vlerat e cmuara te traditave te pasura te kesaj treve te shtrenjte e te shenjte.

Gjthashtu libri eshte nje shprehje falenderimi per popullin amerikan, qe na eshte gjendur prane e na ka ndihmuar ne emigranteve shqiptare,si miq e dashamires te shkrimeve te mija per Devollin dhe Shqiperine.prandaj dhe shkrimet i kam vendosur ne keto dy hapesira,nga Devolli, vendi i begate, ne Amerike, ne token e bekuar.God bless Amerika.

We love Devolli, Albania.
Me respekt
Kalana,Luan
publicist
albanian -american,

loading...

Komento!

loading...